2009. október 7., szerda

Világújdonság!!!

Hidakat, utakat, járdákat, szobrokat, talapzatokat és épületeket építünk betonból – hát nem lenne csodálatos, ha ezek az építményeink még a levegőt is tisztítanák?



A Novacem egy zseniális újításával már ez is lehetséges: az új építőanyag ugyanis CO2-t nyel el, amikor szilárdul. Az Imperial College London újításának alapja a Portland cement, amelyet magnézium-oxiddal és ásványi anyagokkal kevertek, ugyanakkor az új cementből kihagyták a CO2-képződésért elsősorban felelős mészkövet és kalcium-karbonátot. A Novacem komoly segítséget jelenthet a jövőben a globális felmelegedés elleni harcban.

A Portland cementtel ellentétben a “zöld” cement gyártása során is minimális a szén-dioxid kibocsátás, ugyanis jóval alacsonyabb hőmérsékleten égetik a Novacem-et. A tudósok számításai szerint minden egyes tonna Novacem-mel kiváltott Portland cement háromnegyed tonnányival kevesebb CO2-kibocsátást eredményez.

4 megjegyzés:

  1. Szia! És most ez mindenkinek jót tesz? Én még nem is halottam erről (igaz, nem is kell). Az már biztos, hogy jó drága lehet ez az építőanyag. Üdv. Mária

    VálaszTörlés
  2. Szia Mária.
    Igen, ez elméletben mindenkinek jót tehetne, ha a nagy multik is úgy akarják...

    Üdv
    András

    VálaszTörlés
  3. Én is azon agyaltam, hogy vajon mennyi lehet az ára... Mert sajna addig, amíg a környezetkímélőbb, egészségesebb és "zöld" cuccok nem lesznek olcsóbbak a hagyományos társaiknál, sok embernek a pénztárcája fog dönteni és nem az esze meg a tudatossága.

    VálaszTörlés
  4. Ez most még sajnos valóban így van :( de azért bízzunk benne, hogy hamarosan belátják a nagyiparosok és egyéb ˝állatfajták˝ is, hogy a gyerekeink jövője a tét és akkor majd az árakat is úgy alakítják, hogy minden földi halandó hozzájusson az ilyen dolgokhoz.

    VálaszTörlés