2009. július 7., kedd

Hogyan mosogassunk kézzel? Jó-e a mosogatógép?

Ezúttal a kézi mosogatás környezetbarát és energiatakarékos módjairól, ill. a gépi mosogatással kapcsolatos vélekedésekről írok.

Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk (először a vegyszeres mosást, majd az öblítést), akkor kevesebb víz fog fogyni.
Vásároljunk környezetbarát mosogatószert és kerüljük az agresszív vegyszerek használatát is. Melegebb víz használatával mosószert takaríthatunk meg.

Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképpen célszerűbb a medencés mosogatás. Bevált recept, ha ehhez 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel. Válogassuk külön a tisztább és a szennyezettebb edényeket. Kezdjük az előbbiekkel, majd folytassuk a piszkosabb mosogatnivalóval.


A vízfelhasználáson úgy tudunk spórolni, ha ellátjuk a csaptelepet egy úgynevezett perlátorral. Ez úgy működik, hogy levegővel keveri a vizet, miáltal kisebb a vízsugár, ennek ellenére mégis hatékony marad az öblítés. Emellett még szűrője is van, ami felfogja a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.


A mosogatógép használatáról megoszlanak a vélemények: az Ökoszolgálat szerint nem állíthatjuk róla, hogy környezetbarát, mert sok vizet és áramot használ, mivel forró vízzel történik a mosogatás, és sok vegyszert is igényel. Ezért azt javasolják, hogy ha feltétlenül szükséges, akkor csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol tényleg maximálisan ki van használva, ahol valóban időt és munkát takarít meg.


A környezetet-tudatos döntéshez figyelembe kell vennünk azt is, hogy jelentős erőforrásokat igényel a mosogatógép gyártása és a végén hulladékként is terheli a környezetet.


Önnek mi a véleménye? Kézzel vagy géppel mosogassunk? Várom a hozzászólásokat!

4 megjegyzés:

  1. Szerény véleményem szerint a mosogatógépre szavazok! DE! Nem nélkülözhető sajnos a kézi mosogatás sem. Én nekem az ízületi gyulladásom miatt egyáltalán nem szabadna meleg vízbe nyúlnom, ezért a kézi mosogatás langyos vízzel történik (alaposan). Ha nem volna a betegségem akkor is a mosogatógépet részesítem előnybe.
    Tehát: 1. gépi-,
    2. kézi mosogatás.
    A legmegbízhatóbb és legegyszerűbb: az egyszer használatos evőeszköz és étkészlet.
    Üdv. Mária

    VálaszTörlés
  2. Én is a mosogatógépre szavazok.
    Szóval győztünk:))))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó érzés győztesnek lenni! Hurrá! Üdv. Mária

    VálaszTörlés
  4. Én a kézi mosogatásra szavazok, a gép sokba kerül, sok helyet foglal, tönkreteszi az üvegpoharakat, be kell tenni az edényt a géppe, aztán ki is kell venni, nem lehet egyenként megfogdosni az edényinket, és alaposan megtisztítani, ha jól sikerül a mosogatás a gép dicsősége, ha nem, akkor csak bosszúság.

    VálaszTörlés