2009. december 16., szerda

A takarítók többet érnek, mint a bankárok?!

A takarítók többet érnek a társadalomnak, mint a bankárok: ezzel a címmel jelent meg egy brit tanulmány eredményeit összegző cikk a BBC internetes oldalán.

A New Economics Foundation (NEF) tanulmányában a készítők arra a megállapításra jutottak, hogy a kórházakban dolgozó takarító személyzet munkája értékesebb a társadalom számára, mint például a bankároké.

A New Economics Foundation kutatócsoportjának elemzése szerint például a már említett takarító személyzet minden egyes fontnak, amit megkeres, a tízszeresét termeli - persze társadalmi szempontból. Nem csak tisztán tartják az egészségügyi intézménye-ket, munkájukkal hozzájárulnak az ellátás zavartalan-ságához - indokolják állításukat a felmérést végző szervezet munkatársai. Ugyanakkor, véleményük szerint, a bankárok, akiket a gazdasági válság kirobbanásáért is felelősnek tartanak, minden egyes fonttal, amit megkeresnek, 7 font veszteséget termel-nek a társadalom egésze számára (mivel fokozott fogyasztásra, ezzel együtt hitelfelvételre, túlkölteke-zésre buzdítják az embereket). A képlet azért nem ilyen egyszerű, noha a tanulmány egyértelműen fogalmaz.

A tanulmány készítői hat foglalkozást vizsgáltak meg alaposabban. Az elit bankárok, akik évente 500 ezer és 80 millió font közötti összeget visznek haza, minden egyes fonttal 7-szer annyi veszteséget termelnek a társadalomnak - állítják. (Egy font több mint 303 forint.) A hirdetésszervezők esetében - akiknek fizetése 50 ezer és 12 millió font között alakul -, a veszteség már 11 font, míg az 50-200 ezer fontot kereső könyvelők már fontonként 47-szer annyi veszteséget termelnek. Ugyanakkor a kórházi takarítószemélyzet minden egyes fontjának, amiért megdolgozik, 10 font a „szociális értéke. A gyerekekkel foglakozók fontonként 9,50-et termelnek, míg azok, akik újrahasznosított termékeket gyártanak, tizenkettőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése