2009. november 13., péntek

Megfejtették a porcicák titkát

A University of Arizona egyetem kutatói átfogó vizsgálatot végeztek arról, hogy mennyi por és egyéb szennyező anyag jut be egy átlagos lakásba, és ott mi történik velük. Arra jutottak, hogy a por és a kosz nagy része nem az emberek cipőjéről vagy ruházatáról kerül a lakásba, hanem egyszerűen beszáll az ablakon. A levegőben szálló porban fellelhetőek elhalt bőrsejtek, a talajból származó föld és homok, a légszennyezésből származó részecskék, amelyek akár mérgezőek is lehetnek.

A kutatók bonyolult számítógépes szimulációt dolgoztak ki a por viselkedésének modellezésére, ami figyelembe vette az adott lakás elhelyezkedését, a benne lakók számát és életstílusát, az amerikai U.S. Environmental Protection Agency szervezet adatait felhasználva.

A szimuláció (aminek tanulságait az Environmental Science & Technology című szaklapban írták le a tudósok) megmutatta, hogyan gyűlnek össze a szennyező anyagok a a jól ismert porcicákká, és a kutatók reményei szerint az eredmények segítenek majd a higiénikusabb otthonok és munkahelyek kialakításában, hiszen pontosabban tudják meghatározni, milyen gyakran kellene takarítani egy-egy helyiséget.

7 megjegyzés:

  1. Épp írom azt a bonyolult szimulációs programot, amely talán megfejt egy még nagyobb talányt a témával kapcsolatban: mi a fenéért pont az ágy alatt bújik meg a legtöbb porcica? :)

    VálaszTörlés
  2. Az én programom ezt még nem számolta ki, ezért addig csak tippelni tudok: talán azért, mert szeretik a sötétséget???

    VálaszTörlés
  3. Á, ez ennél sokkal bonyolultabb és többismeretlenesebb probléma :) Még dolgozok a megoldáson én is, de azt hiszem, nem a sötétség lesz a megoldás, az túl kézenfekvő lenne :D

    VálaszTörlés
  4. Ó, de kár! Pedig már azt hittem, jó nyomon járok :-(
    Azért majd írd meg, neked mi jött ki a végén, jó?

    VálaszTörlés
  5. A húgom szentül meg van győződve arról,hogy ha jönnek maguktól,akkor előbb-utóbb el is mennek -így hát nem zavarja őket,türelmesen kivárja a felszívódásukat :)

    VálaszTörlés
  6. Mit nem kutatnak a kutatók? Én mindig takarítok, de folyamatosan van pormacska. Üdv. Mária

    VálaszTörlés
  7. Ez azért van, mert ezek a jószágok nagyon ügyesek ám :-)

    VálaszTörlés