2009. június 30., kedd

Zöld praktikák 1


Tisztítószerek

A tisztítószereket rendszerint úgy fejlesztik ki, hogy azok optimális hatást fejtsenek ki egy adott típusú szennyeződésnél. Nem készíthetők azonban olyan tisztítószerek, amelyek mindenféle szennyeződésre egyaránt alkalmasak lennének. Egyedi szennyeződések eltávolítására speciális tisztítószerek szolgálnak.

Milyen tisztítószert használjak?

A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Törekedjünk arra, hogy minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert használjunk, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Számos erősebb vegyszer bőrünkkel érintkezve, vagy akár belélegezve allergiás reakciókat is kiválthat, ezért használjunk gumikesztyűt és szellőztessünk munka közben.

Ne vásároljunk olyan tisztítószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács!

Manapság a háziasszonyok a tisztaság fogalmát a hatékony, tömény tisztító- és fertőtlenítőszerek minél nagyobb arányú használatával társítják. Rendszerint a szükségesnél nagyobb mennyiségű vegyszert használnak a ragyogó tisztaság reményében. A gyártók újabb és újabb csodaszerekkel rukkolnak elő, amelyek minden erőfeszítés nélkül eltávolítják a "makacs szennyeződéseket" is. Valójában a hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz. Folytatás hamarosan.

5 megjegyzés:

  1. Itt talán a régi, de bevált módszereket említed? Csak egy pl. az ablaktísztitást meg lehet oldani ecetes vizzel és újságpapírral. Más megoldás is érdekel.Üdv. Mária

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mária!
    Jó az említett példád, azonban az újságpapír kissé karcolhatja az üveget.
    A régi és bevált módszereken kívül természetesen a modernebb megoldásokat is szeretném itt bemutatni. Nézz be máskor is!
    Üdv Pappos

    VálaszTörlés
  3. Volna olyan tanácsod is, hogy hogyan lehet a fürdőszobát drága vegyszerek nélkül takarítani?

    VálaszTörlés
  4. Már hogyne volna :-)
    Szerintem még túlzottan újat sem mondok majd vele. Ha szeretnéd elfelejteni a drága és nem éppen környezetbarát, maró anyagokat vagy foszforsavat tartalmazó tisztítószereket, sokkal egyszerűbb, ha ezt a két feladatot egyetlen tisztítószerre a bízod: bevett módszer a 20%-os ecetsav alkalmazása, amely egyáltalán nem ártalmas a környezetre. A csempéről vagy a csaptelepekről a vízkőlerakódásokat eltávolíthatjuk ecetes vízzel és a padló vízkőtelenítése is megoldható ezzel a módszerrel. Sőt, még a zuhanykabin üvegét is így szoktuk tisztítani! Mi erre a célra nagyon szeretjük használni a szinte mindenhol kapható "békás" ecetes tisztítót, amit elég baráti áron be lehet szerezni.

    VálaszTörlés